Ο ναός της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στην πλατεία Καλλινίκου Σαρπάκη στη συνοικία της Σπλάντζιας. Δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε, όμως πιθανολογείται ότι είναι κτίσμα 17ου αιώνα. Πρόκειται για δίκλιτο καμαροσκέπαστο ορθόδοξο ναό με το ένα κλίτος σήμερα ενσωματωμένο σε ιδιωτική κατοικία. Η καμάρα του νότιου κλίτους της Αγίας Ειρήνης έχει κατεδαφιστεί σήμερα και το επίπεδο της αυλής του βόρειου κλίτους έχει ανέβει σημαντικά από επιχώσεις. Ο ναός λειτουργεί πλέον ως παρεκκλήσι του ιερού ναού του Αγίου Νικόλαου, της μοναδικής εκκλησίας στην Ελλάδα που από τη μια άκρη έχει καμπαναριό και από την άλλη μιναρέ και δεσπόζει στην πλατεία της παλιάς πόλης. Στον ναό της Αγίας Ειρήνης της Σπλάντζιας φιλοξενούνται και εικαστικές εκθέσεις. Απέναντι από την εκκλησία, στην οδό Καλλινίκου Σαρπάκη 31, θα συναντήσετε το ιστορικό κτίριο που στο εσωτερικό του βρίσκεται το Πηγάδι του Τούρκου και μια μαρμάρινη κρήνη που απεικονίζει σκηνές από την Κωνσταντινούπολη. Το πηγάδι του Τούρκου εξειδικεύεται στις γαστρονομικές απολαύσεις της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η ατμόσφαιρα μας είναι πάντα ευχάριστη όπως και η θέρμη υποδοχή από τα χαμογελαστά, ενθουσιώδη μέλη του προσωπικού μας.
Οι Τούρκοι στην Κρήτη
Ο Κρητικός πόλεμος, όπως ονομάζεται ο μακροχρόνιος αγώνας μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Βενετών στην Κρήτη, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1645 με την απόβαση των Οθωμανικών στρατευμάτων στα βορειοδυτικά παράλια των Χανίων. Η πόλη των Χανίων παραδόθηκα στις 22 Αυγούστου του 1645, ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η παράδοση του Ρεθύμνου, ενώ η πτώση του Χάνδακα στα 1669 ολοκλήρωσε και τυπικά την Οθωμανική κατάκτηση του νησιού. Με την κατάληψη της πόλης μια νέα κατάσταση άρχισε να διαμορφώνεται για τα Χανιά. Οι Οθωμανοί δεν ενδιαφέρθηκαν να κτίσουν μια νέα πόλη, αλλά να ταιριάξουν τις υπάρχουσες υποδομές στις δικές τους ανάγκες. Τοποθέτησαν το διοικητήριο τους στο μέγαρο του Βενετού Ρέκτορα, στο λόφο του Καστελιού, ενώ μετέτρεψαν σε Τζαμιά τον καθεδρικό ναό της Παναγίας και όλα τα καθολικά μοναστήρια. Έκτισαν επίσης καινούρια τεμένη, όπως ρο Τζάμι του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί), και κατασκεύασαν κρήνες, λουτρά στα Χανιά. Τέλος, έχτισαν δημόσια κτίρια, όπως στρατώνες, νοσοκομεία και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και διατήρησαν την οχύρωση, επισκευάζοντας το ρήγμα στα τείχη.
Οι Τούρκοι, που αποτελούσαν την άρχουσα τάξη, εγκαταστάθηκαν στις ανατολικές συνοικίες, στο Καστέλι και στην Σπλάτζια, στην όποια βρίσκεται και το κεντρικό τζαμί της πόλης, το Χιουγκαρ Τζαμιση (Τζαμί του Ηγεμόνα), ο πρώην ναός του Άγιου Νικόλαου των Δομινικανών.